MOVENTO SC 100

Ana Özellikler

  • Yeni teknoloji ve yeni etki mekanizması ile gelen mükemmel zararlı kontrolü, mücadelede yüksek standartlar.
  • Çift yönlü sistemik taşınma: Insektisit dünyasında benzersiz bir özellik.
  • Uzun süreli kontrol.
  • Zararlılara karşı kullanılan doğal düşmanlarla bir takım gibi çalışması.
  • Modern çevre ve ürün yönetimi programlarının ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı özellikler.
  • Uluslararası ihracat ve gıda güvenliği isteklerine uygun.

Detaylı Tablo Bilgisi

Bitki Adı Zararlı Organizma Adı Uygulama Dozu ve Dönemi Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre
‘”Turunçgil Turunçgil unlubiti (Planococcus citri) 100 ml/100 L su, nimf – ergin 14 gün
Sarı kabuklubit (Aonidiella citrina) Kırmızı kabuklubit (Aonidiella aurantii) Yaprakbitleri

Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii) Turunçgil yeşil yaprakbiti (A.citricola)

75 ml/100 L su, nimf – ergin
Armut Armut psillidi (Cacopsylla pyri) 100 ml/100 L su, nimf – ergin 21 gün
Elma Elma yeşil yaprakbiti (Aphis pomi) 50 ml/100 L su, nimf – ergin 21 gün
Şeftali Şeftali yaprakbiti (Myzus persicae)

Dut kabuklubiti (Pseudaulacaspis pentagona)

75 ml/100 L su, nimf – ergin

75 ml/100 L su, larva

21 gün
* Bağ Unlubit (Planococcus citri) 100 ml/100 L su, nimf – ergin 14 gün
Karpuz Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii) 75 ml/da, nimf – ergin 3 gün
Marul Yaprakbitleri

Şeftali yaprakbiti (Myzus persicae) Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii) Marul yaprakbiti (Nasonovia ribisnigri)

75 ml/da, nimf – ergin 7 gün
Domates (sera) Tütün beyazsineği (Bemisa tabaci) 100 ml/100 L su, larva – pupa 3 gün
Domates (tarla) Patates yaprakbiti (Macrosiphum eophofoa) 75 ml/da, nimf – ergin 3 gün
Biber (sera) Tütün beyazsineği (Bemisia tabaci) 100 ml/100 L su, larva – pupa 3 gün
Patlıcan (sera) Tütün beyazsineği (Bemisia tabaci) 100 ml/100 L su, larva – pupa 3 gün
Pamuk Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii) 100 ml/da, nimf – ergin
Antepfıstığı Antepfıstığı Psillidi (Agonoscena pistaciae) 100 ml/100 L su, nimf 14 gün
Pırasa Tütün thripsi (Thrips tabaci) 100 ml/da, nimf – ergin 3 gün
Soğan Tütün thripsi (Thrips tabaci) 100 ml/da, nimf-ergin 3 gün
Zeytin Zeytin Karakoşnili (Saissetia oleae) 75 ml/100 L su, nimf 14 gün


**Turunçgilde faydalılara karşı zararsız olduğu tespit edilmiştir.
‘Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılan bağ alanlarında kullanılmaz.

Aktif Madde ve Oranı

Spirotetramat 100 g/l

Ambalaj Çeşitleri

500 ML, 1 L

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. Uygulama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken karışım depoya ilave edilir Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir Hazırlanan karışımı aynı gün içinde kullanınız.

KALİBRASYON: Uygulama öncesinde uygulama makinasının kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde, rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.
UYGULAMA MAKİNASININ TEMİZLİĞİ: Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra uygulama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçaların yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ

Armut psillidine karşı kışlayan döl erginlerinin bıraktığı yumurtalann hemen hemen tamamının açılıp ikinci ve üçüncü dönem nimflerin görülmeye başlandığı, sürgünlerin %15’ten fazlasında bulaşma görülmeye başlandığı, tatlımsı madde akıntısı başlamadığı ve doğal düşmanların fazla bulunmadığı zamanda bir uygulama yeterli olabilir.

Elma yeşil yaprakbitine karşı vejetasyon süresince 15 bulaşık sürgün görüldüğünde uygulama yapılmalıdır.

Domates (sera), Biber (sera) ve Patlıcan (sera) beyazsineğe karşı beyazsinek ile bulaşık olduğu saptanan alana köşegenler yönünden girilir. Her beş adımda bir; alt, orta ve üst yapraklardan olmak üzere 50 yaprak toplanır. Yaprak başına 5 lan/a+pupa olduğunda kimyasal mücadele uygulanır.

Şeftalide şeftali yaprakbitine karşı çiçek tomurcuklarının belirmesinden, populasyonun 3/4’ü kanatlı forma dönüşünceye değin 50 ağaçta 7 bulaşık dala rastlanıldığında uygulama yapılmalıdır.

Şeftalide dut kabuklubitine karşı uygulama birinci ve ikinci döllere karşı uygulanır. İlk larva çıkışında ve bundan 20 gün sonra olmak üzere iki uygulamalı olarak yapılır Ancak ikinci dölde bazı şeftali çeşitlerinin hasat dönemine gelmiş olması göz önünde bulundurulmalıdır Bağda unlubite karşı mücadele iki dönemde yapılır Birinci dönem; asmanın gövdesinde kabuklarda ıslaklık görülmeye başladığı ve unlubit’in yeşil aksama doğru ilerlemeye başladığı dönemdir Bu dönemde koruklar yaklaşık nohut büyüklüğünde olup yalnız unlubit’in görüldüğü asmalara uygulama yapılmalıdır. İkinci devre, unlubit’in yaprak ve salkımlara geçtiği, tanelerin tatlanmaya başladığı devredir Asmaların çoğunda bulaşma saptanırsa ve ayrıca ihraç edilen çeşitlerde her iki dönemde de uygulama yapılabilir

Soğan ve pırasada tütün tripsine karşı küçük yapraklı bitkilerde bir dekarda tesadüfen 25 bitki ve her bitkiden 2’şer yaprak, büyük yapraklı bitkilerde ise 25 bitkiden 1’er yaprak alınır ve binoküler altında trips, ergin ve larvaları sayılır Yine her bitkiden tesadüfen alınan 2’şer çiçek, bir tepsi içinde beyaz bir kağıda silkelenerek alınır ve düşen trips larva ve erginleri sayılır Yaprak başına düşen trips sayısı (ergin+larva) küçük yapraklı bitkilerde 10, büyük yapraklı bitkilerde 20 adet ise mücadele yapılır Soğan yetiştiriciliğinde, bitki gelişmesinin orta dönemlerinde bitki başına ortalama 30 trips mücadele eşiğidir Bu rakam genç bitkilerde daha az olup, bitkiler yaşlandıkça bu miktar yükselir

Pamukta pamuk yaprak bitlerine karşı tarla kontrollerinde yaprakbiti ile birlikte faydalı böcekler yoğun ise uygulama ertelenmelidir. Fide döneminde seyreltmeden sonra % 50 bulaşık fide, tarla döneminde ise 1 yaprakta ortalama 25 yaprakbiti saptandığında uygulama önerilir.

Antepfıstığı psillidine karşı haftalık olarak l00 bileşik yaprakta yapılan sayımlar sonucu yaprak başına 20-30 nimf görüldüğünde, yumurtaların büyük çoğunluğu açıldığında ve ilk ergin parazitoit çıkışı ve yaprak yüzeyinde yapışkan tabaka (fumajin) olmadan önce uygulama yapılmalıdır.

Turunçgilde unlubite karşı bahçedeki meyveler fındık (greyfurtta ceviz büyüklüğünde) iriliğine geldiği zaman ağacın 4 ayrı yönünden ve içten her ağaç için 5’er meyve olmak üzere toplam l00 meyve kontrol edilir. Kontrol edilen meyvelerin en az 15 adedi bulaşık ise uygulamaya karar verilir.

Turunçgilde kabuklubite karşı yaprak başına düşen canlı ergin ve nimf sayısı A. citrina’da 20’den fazla ise veya 100 yaprağa düşen A. aurantii miktarı 50’den fazla ise uygulama yapılmalıdır. Uygulama yazın eşeysel çekici tuzaklarda ergin sayısı maksimuma ulaştığında – ilk hareketli nimfler görüldükten yaklaşık 15 gün sonra – yapılmalıdır.

Turunçgilde yaprakbitlerine karşı uygulama Mart ve Nisan aylarında ağır (bir ağaçta ortalama 15’den daha fazla sürgün bulaşıksa) bulaşmanın görüldüğünde yapılmalıdır.

Karpuzda pamuk yaprakbiti, Domateste patates yaprakbiti ve Marulda yaprakbitlerine karşı tarlaya köşegenler doğrultusunda girilerek 3-5 adımda bir, bitkilerin taze yaprak ve sürgünlerinden tesadüfi olarak birer yaprak koparılır. 20-40 adet yaprakta lupla yapılan sayımlar sonucunda; bir yaprağa düşen zararlı sayısı 10-20 adet ise mücadeleye başlamak gerekir. Bununla birlikte parazitoit ve predatörler gözlenerek, uygulamalara karar vermeden önce faydalıların etkinliği dikkate alınmalıdır.

Zeytinde Karakoşnil’e karşı doğal düşmanların zararlıyı baskı altına alamadığı ve parazitlenmenin % 50’nin altında bulunduğu yerlerde uygulama yapılmalıdır. Uygulama zamanı aktif larva çıkışına göre saptanır Bu amaçla yumurtaların % 50’sinin açıldığı dönemde birinci, % 90’ının açıldığı devrede ise ikinci uygulama yapılmalıdır.